DS:n ensiesittely

DS:n ensiesittely

Vuonna 1955 yksi auto aikaansai suoranaisen sensaation Pariisin autonäyttelyssä. Tämä premium-luokan auto haastoi kaikki silloiset vallalla olleet normit osoittaen, että ranskalainen ylellisyys merkitsi luovuutta, tyyliä, kokemusta ja arvovaltaa. Tämä auto oli DS, josta tuli nopeasti ikoni, legenda vielä tänäkin päivänä.

DS:n jäljillä

1950-luvun alussa Citroën oli testaamassa DS:n prototyyppiä André Lefebvren loma-asunnon lähettyvillä, kun uusi autolehti ”L’Auto-Journal” kiinnostui tästä salaisesta projektista. Prototyyppi oli päällystetty vaneerilevyillä, jotta autoa ei tunnistettaisi, mutta L’Auto-Journal -lehti onnistui ottamaan kuvia tästä mysteerisestä autosta. Huhtikuussa 1952 julkaistu artikkeli tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Lehti iski uudelleen muutaman viikon päästä julkaisemalla yksityiskohtaisia luonnoksia tulevasta DS:stä ja huhuja uudesta kuusisylinterisestä bokserimoottorista!

Pariisin autonäyttely 1955

3072x990_ds.l_esprit_de_conquete_maison_ds.5556.169

Alkuvuodesta 1955 Pierre Bercot päätti, että DS esitellään Pariisin autonäyttelyssä saman vuoden lokakuussa. L’Auto-Journal –lehden paljastusten jälkeen yleisö oli erittäin kiinnostunut uudesta mallista. Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan ollut vielä löydetty vastausta: esimerkiksi hydraulineste ei ollut täysin tyydyttävä ja vaihteisto ei toiminut kylmällä säällä kuten sen pitäisi. Kaikesta huolimatta toimitusjohtaja päätti lanseerata auton. Tässä vaiheessa auton nimi DS kiteytettiin ranskan kielen jumalatarta tarkoittavasta sanasta ”déesse”, jumalainen auto.

4. lokakuuta 1955 autoalan ison kihot Jean-Pierre Peugeot (Peugeotilta), Paul Panhard ja Pierre Lefaucheux (Renaultilta) kutsuttiin katsomaan autoa. Seuraavana päivänä auto esiteltiin Champs-Elyséellä jälleenmyyntiverkostolle. Osa myyntiedustajista pääsi jopa koeajamaan autoa Pariisin ulkopuolelle. Samana iltana DS esiteltiin myös erityisasiakkaille sekä tarkasti valituille lehdistön edustajille Champs-Elyséen liikkeessä. Esittelyn aikana noin viidenkymmen henkilön välijoukko kerääntyi tirkistelemään ikkunan verhojen raosta ja lopulta myös heidät kutsuttiin sisään tutustumaan uutuuteen!

6. lokakuuta André Lefebvre, Jean Cadiou, Roger Prud’homme ja Paul Magés ajoivat Champs-Elyséellä uudella DS:llä. Tämä oli maaginen hetki, kun kaikki päät kääntyivät katsomaan! Kun näyttely avasi ovensa, esillä oli kolme DS-mallia: ensimmäinen malli oli samppanjan värinen tumman liilalla katolla, toinen kevään vihreä samppanjan värisellä katolla ja kolmas tumman liila samppanjan värisellä katolla. DS esiteltiin myös valtion virkamiehille sekä tasavallan presidentille René Coty:lle.