Taloudellista ajamista

Taloudellista ajamista

Tarkkaile polttoaineen kulutusta

DS:n suunnittelussa on jo sen alkumetreillä otettu huomioon ympäristövaikutukset. Polttoaineen kulutuksen alentaminen on yksi näistä tekijöistä.Ostamasi auto tai auto, jonka ostoa suunnittelet, edustaa viimeisintä kehitysaskelta tällä alalla. Jos haluat asiasta lisätietoja, jatka lukemista! Tämä osio antaa vinkkejä ja hyviä neuvoja miten säästää polttoainetta.
Nämä yksinkertaiset suositukset kohdistuvat tapaan, jolla käytät autoasi tai huollat sitä. Esimerkiksi ajotapasi on tärkeä tekijä, muuttamalla ajotapaasi, voit säästää jopa 15% polttoainetta.
Lue tämä osio huolellisesti, niin saat autosi kuluttamaan vähemmän. Neuvot on lueteltu tärkeysjärjestyksessä. Säästöarviot perustuvat keskiarvoihin, jotka ovat saavutettavissa pitkän aikavälin aikana.

 

Valitse aina oikea vaihde

Odyssey_MotorisationValitsemalla aina oikean vaihteen varmistat optimaalisen polttoaineen kulutuksen. Vaikka Sinun joskus onkin ajettava korkealla nopeudella, on usein kuitenkin mahdollista ajaa alemmalla käyntinopeudella.
Jos ajat manuaalivaihteisella autolla, valitse suurin mahdollinen vaihde. Jos autossasi on vaihteenilmaisin, noudata sen antamia suosituksia aina kun mahdollista. Hiljaisemmalla nopeudella ajava auto kuluttaa vähemmän polttoainetta, vaikka tuntuisikin siltä, että se joutuu tekemään töitä rankemin eteenpäin päästäkseen.
Jos ajat automaattivaihteistolla tai autolla, jossa ei ole kytkintä, oikea vaihde kytkeytyy päälle automaattisesti kuljettajan ajotavan huomioiden. Käytä tätä toimintoa aina kun mahdollista ja ajosi on pehmeää. Paina kaasupoljinta pehmeästi niin automaattitoiminto optimoi polttoaineen kulutuksen valitsemalla ajotilanteeseen parhaiten sopivan vaihteen. 50 km/h nopeudella ajaessasi kannattaa käyttää viitosvaihdetta kolmosvaihteen sijaan, näin säästät polttoainetta 20-25%.

Tämä on hyvä tapa säästää polttoainetta samalla kun ajoäänet pysyvät alempina. Jos seisot paikallaan esimerkiksi liikennevaloissa, älä seisota autoasi ykkösvaihteella, vaan vaihda vapaalle kytkintä säästääksesi. Jos autossasi on Stop&Start -toiminto, moottori sammuu automaattisesti merkiten huomattavia säästöjä polttoaineen kulutuksessa kaupunkiajossa.

 

Aja pehmeästi maltillisella nopeudella

Odyssey_Innovation_AfilHermostunut tai agressiivinen ajotapa toistuvine kiihdytyksineen ja jarrutuksineen nostaa polttoaineen kulutusta aivan turhaan.

Ajaminen liian lähellä edellä ajavaa autoa on raskasta sekä moottorille että jarruille varsinkin kaupunkiajossa. Ajaminen korkealla nopeudela nostaa polttoaineen kulutusta merkittävästi. Suosittelemme ajamista tasaisella nopeudella aina kun mahdollista ja sopivan etäisyyden pitämistä edellä ajavaan. Mikäli autosi on varustettu vakionopeudensäätimellä tai nopeudenrajoittimella, käytä sitä aina kun mahdollista tasaisen nopeuden ylläpitämiseksi. Kun Sinun pitää hidastaa vauhtia, vältä jarruttamista viime hetkessä.

Ennakoi ja käytä moottorijarrutusta aina kun mahdollista auton nopeuden alentamiseksi luonnollisella tavalla. Nosta jalkasi kaasupolkimelta nollakulutuksen aikaansaamiseksi. Yritä ennakoida liikennetilanne edessä seuraamalla liikenteen kulkua edessäsi. Aja kohtuullisella nopeudella kuluttaaksesi vähemmän polttoainetta. Lyhyesti, aja pehmeästi rahan säästämiseksi.

 

Vältä autosi ylikuormaamista

Mitä raskaampi autosi on, sitä kovemmin auton moottori joutuu tekemään töitä mennäkseen eteenpäin ja sitä enemmän kuluu polttoainetta. Aina kun mahdollista,  pyri välttämään turhien tavaroiden kuljettamista, erityisesti raskaiden tavaroiden kuljettamista autossasi.
Kuljeta tavarat auton sisällä aina kun mahdollista. Raskaan kuorman kuljettaminen auton katolla huonontaa aerodynamiikkaa sekä lisää polttoaineen kulutusta. Käytä kuljetuslaatikkoa vain jos sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa. Poista laatikko heti käytön jälkeen.

 

Tarkasta rengaspaineet säännöllisesti

tyres-dsJos ajat renkailla, joiden rengaspaineet ovat alle suositellun, niiden vierinvastus on suurempi kuin normaalisti. Myös moottori joutuu kovemmalle rasitukselle nostaen polttoaineen kulutusta. Alipaineinen rengas kuumenee epätavallisesti, sen tieote huononee ja pahimmassa tapauksessa se räjähtää. Automme ovat yhä useammin varustettuja rengaspaineiden seurantajärjestelmällä,  minkä ei kuitenkaan pidä korvata säännöllistä paineiden tarkistusta.

Lämpötilamuutokset vaikuttavat omalta osaltaan rengaspaineisiin. Rengaspaine laskee, kun ulkoilman lämpötila laskee, siksi paineet kannattaakin tarkistaa säännöllisesti, erityisesti silloin kun ilman lämpötila laskee huomattavasti tai myös silloin, kun auto on raskaasti lastattu. Suositeltuja talvirengaspaineita on syytä noudattaa turvallisuuden vuoksi.

Talvirenkaat kuluvat tavallista enemmän, jos niillä ajetaan kuivalla asfaltilla. Ne lisäävät turvallisuutta talvikelillä, mutta ne on syytä vaihtaa kesärenkaisiin heti kelien niin salliessa.

 

Suunnittele ajomatkasi

Kulutat enemmän polttoainetta liikenneruuhkissa tai pysähtymällä usein, ajamalla lyhyitä matkoja. Mikäli liikennettä on paljon, autoilijoilla on tapana muuttaa ajotapaansa, jarruttaa ja kiihdyttää jatkuvasti. Tämä kohottaa polttoaineen kulutusta turhaan.
Suunnittele ajomatkasi etukäteen kulujen minimoimiseksi. Vältä ruuhka-aikoja ja liikenneruuhkia aina kun mahdollista. Suunnittele ajoreittisi sellaiseksi, että voit ajaa joustavasti ja välttää turhia kaasutuksia ja jarrutuksia.

Mikäli juutut liikenneruuhkaan, sammuta auton moottori. Tee samoin, jos pysähdyt hetketksi esimerkiksi käydäksesi asioilla. Moottorin sammuttamisen pitäisi tapahtua refleksinomaisesti. Näin säästät polttoainetta sekä turhia pakokaasupäästöjä.

 

Aja moottori lämpimäksi

Mitä kylmempi autosi on, sitä enemmän se tarvitsee energiaa liikkuakseen. Lyhyillä matkoilla varsinkin talvella polttoaineen kulutus saattaa nousta jopa 50%. Kun käynnistät autosi, älä käytä sitä tyhjäkäynnillä lämmittääksesi sen. Autosi lämpenee nopeammin, kun lähdet ajoon. Modernit autot on suunniteltu  käynnistymään ilman kaasupoljinta, koska sen käyttö vain lisää polttoaineen kulutusta.

 

Aja ikkunat auki

Kun ajat yli 50 km/h nopeudella ikkuna tai kattoluukku auki, merkitsee se tuntuvaa aerodynamiikan nousua. Kun ajat kovalla nopeudella, sulje ikkunat polttoaineen kulutuksen säästämiseksi. Ilmastointi on erityisen tehokasta silloin, kun auto liikkuu kovalla nopeudella.

 

Hallitse sähköä vieviä järjestelmiä

Odyssey_Innovation_Ecran-tactile

Kaikki autosi sähköjärjestelmät saavat voimansa auton moottorista. Mitä enemmän sähköä käytät, sitä enemmän käytät myös polttoainetta. Yleisesti ottaen kannattaa välttää sähköjärjestelmien turhaa käyttöä.  Sammuta esimerkiksi istuinlämmitys tai takaikkunan huurteenpoisto tai säädä ne niin alhaiselle kuin mahdollista. Ilmastointi käyttää moottorista saamaansa virtaa.

Lämpötilan ollessa korkea polttoaineen kulutus voi nousta jopa 25%, mikäli pidät matkustamon lämpötilan alhaisena. Käytä ilmastointia järkevästi. Mikäli autossasi on automaatti-ilmastointi, älä valitse liian alhaista lämpötilaa eli  ei 4-5 astetta alempaa kuin ulkoilman lämpötila. Polttoaineen kulutuksen säästämisen ohella vältyt myös lämpöshokilta autosta ulos mennessäsi. Mikäli autosi on ollut pysäköitynä auringon paisteessa pitkän aikaa, lähde liikkeelle rauhallisesti ja avaa kaikki ikkunat, jotta kuuma sisäilma pääsee poistumaan. Tämän jälkeen ilmastointi hoitaa sisäilman säätymisen tasaiselle lämmölle ikkunoiden ollessa kiinni. Jotta autosi ei lämpenisi liikaa, yritä pysäköidä varjon puolelle ja käytä  ikkunasuojia mikäli mahdollista.

 

Huollata autosi säännöllisesti

Mikäli autosi osista kuten moottorista, ilmastoinnista, renkaista ei pidetä hyvää huolta, saattaa käydä niin, että polttoaineen kulutus nousee. Saadaksesi autosi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, Sinun tulee huollattaa se säännöllisesti ammattitaitoisen mekaanikon toimesta. Varmistaudu, että kaikki osat ja aineet kuten öljy, ilmansuodatin ja renkaat ovat DS:n suosittelemia. Moottoriöljy esimerkiksi sisältää voiteluaineita mutta vaikuttaa myös moottorin toimintaan. Tämä pitää paikkaansa lähes kaikkien autosi osien suhteen. Huonosti huollettu ilmastointijärjestelmä kuluttaa enemmän polttoainetta. Oman etusi vuoksi Sinun kannattaa huolehtia siitä, että autosi on hyvin huollettu, jolloin se kuluttaa vähemmän polttoainetta ja on luotettavampi. Ei pidä unohtaa sitäkään, että näin toimiessasi autosi vaihtoarvo säilyy ja saat paremman hinnan hyvin pidetystä autosta.

 

Sisäänajo

Environnement_Eco-ConduiteOlet juuri ostanut uuden auton. Jotta sen suorituskyky olisi paras mahdollinen, se tarvitsee lyhyen sisäänajon. Autosi saavuttaa optimitason polttoaineen kulutuksessa 3.000 – 5000 ajokilometrin jälkeen. Lyhyesti sanottuna, aja autosi sisään huolellisesti, niin maksimoit sen tehokkuuden ja säästät rahaa.